Wanneer kom jij tot leven? | Oefening 3

“Heb je geduld te wachten
  tot de modder zakt,
  het water helder wordt?

  Kun je in stilte verwijlen
  totdat de juiste handeling
  vanuit zichzelf ontstaat?”

  Lao Tse, Tao Te Tjing

De rivier en de oever
Stel je eens een rivier voor. De rivier stroomt rustig en het water kabbelt langs de oever. Soms zijn er grote golven en is het water wild en onstuimig. Je komt watervallen tegen en af en toe een waterkolk of spannende stroming. Misschien zijn er veel bochtjes en hoogteverschillen, of stroomt het water juist rustig door een recht lopende rivier.

Het water kan ook vernietigend werken. Het maakt stukjes van de oever los en neemt het mee in de stroom. De rivier kan overweldigend zijn. Ander momenten houdt de oever de rivier in bedwang, zodat de rivier vrij kan stromen binnen stevige en veilige oevers.

Als je je te midden van dat stromende water bevindt, en het gaat steeds sneller of wilder stromen, kan je het gevoel krijgen dat je wordt meegesleurd door de rivier. Misschien peddel je even heel hard mee, maar raak je vermoeid. Je overziet niet meer wat er allemaal in je leven speelt, en gedachten en gevoelens slokken je op.

Stel je nou eens voor dat jouw energie, jouw gevoelens, gedachten en ervaringen samen het stromende water vormen. Waarbij de oever jouw lichaam is, die de rivier omringt.
Wat gebeurt er als je aan de oever gaan staan? Je kan de rivier gadeslaan. Aanschouwen wat er gebeurt: waar het water stokt, stroomt of in gevecht is.

de rivier

Aanwezig
Aanwezig in je lichaam zijn (aan de oever gaan staan) helpt je om te aarden, te voelen en… tot leven te komen. Eigenlijk is het enige wat je hoeft te doen, aandacht voor dit moment te hebben.
Door je aandacht naar je lichaam en je ademhaling te brengen, herinner je jezelf om in het hier en nu te komen. Door te observeren en waar te nemen, herinner je jezelf hoe het met je gaat. Door te vertragen, herinner je jezelf wie je bent.
Je hoeft niets te veranderen of tegen te houden. Je maakt ruimte voor dat wat er is. Op een vriendelijke en liefdevolle manier. In plaats van “pff, waarom heb ik hier nu wéér moeite mee?”, zeg je “ach, kom maar”.

Stilte
En dan is het stil. Of niet? Oh, nee hoor. Die woeste golven zijn er nog steeds. Of een hoofd vol gedachten, een buik vol onrust, een leven vol ervaringen. Het hóeft niet stil te zijn. Het enige wat je doet, is er in volle aanwezigheid bij te zijn. Dus ook als er een impuls omhoog komt en je weer in actie wilt schieten. Je probeert niet van die impuls af te komen, maar je registreert het, en breng jezelf weer terug naar je lichaam en ademhaling als ankerpunt.

Het betekent wél dat er iets nieuws kan ontvouwen. Want die gedachten, ervaringen en gevoelens staan niet gelijk aan wie jij bent en aan hoe de werkelijkheid daadwerkelijk is. Wanneer je je daar, zo aan de oever, bewust van wordt, kan je je los maken van de werkelijkheid zoals jij die ervaart. Dit maakt je perspectief wijder. Elk moment is een nieuw moment waar weer een nieuwe handeling, een andere gedachte of gevoel kan ontstaan. Een nieuw moment om te leren, te veranderen en lief te hebben.

Workshop en oefening
Heb je het verlangen om met meer aandacht bij jezelf (en de wereld om je heen) te zijn?  Stil te worden in de chaos? Te voelen? Je bent welkom voor mijn workshop die in maart van start gaat. In drie avonden ga je aan de slag met verschillende mindfulness- en lichte lichaamsgerichte oefeningen en neem je een moment om stil te staan bij jezelf.  Interesse? Klik hier voor de flyer.

Nu al zin om te beginnen? Ik begeleid je graag bij een korte laagdrempelige mindfulness oefening. Plan een moment voor jezelf in de avond, las een pauze in op je werk of begin je dag fris met deze oefening. De oefening kan je op een stoel, bank of meditatiekussen doen en duurt ongeveer 10 minuten.